آیا ایده شما ارزش سرمایه گذاری دارد؟ پاسخ به این سوال برای شروع یک کسب و کار اهمیت بالایی دارد. علاوه بر این پاسخ به این سوال به شما کمک می کند تا بتوانید اهداف بلند مدت و کوتاه مدت کسب و کار خود را نیز مشخص کنید.
چرا بیزینس پلن مهم است؟ چه کمکی به کسب و کار می کند. چطور باید بیزینس پلن بنویسیم؟ برای اطلاع از پاسخ این پرسشها تا انتها این مطلب ما را همراهی کنید.
هر کسب و کاری برای عبور به سلامت از مراحل مختلف همراه با رشد برای فتح قلههای موفقیت نیازمند یک راهنمای عملی است.
فهرست مطالب
استراتژی مدون مربوط به کسب و کار که توسط آن اهداف، تعیین شده و برنامه دستیابی به این اهداف هم کاملاً مشخص است. به طور معمول در یک طرح کسب و کار باید برنامههای تجاری، استراتژیهای نفوذ در بازار، پیش بینی های مالی، تحقیق بازار، اهداف و… کاملاً مشخص شده است.
پس یک بیزینس پلن یا طرح کسب و کار را می توان چراغ راه موفقیت آن دانست. طرح کسب و کار کمک می کند تا اهداف بیزینس و راههای پیش بینی شده برای رسیدن به آن را تعیین کنید و به درک درستی از اینها برسید. این نقشه راه موفقیت کسب و کار به شما کمک می کند تا وقت و انرژی خود را بیهوده به هدر ندهید.
بنابراین طرح کسب و کار شما باید حداقل:
در نتیجه یک طرح کسب و کار سندی است که مشخص می کند کسب و کار شما چیست؟ چگونه کار می کند؟ چگونه قرار است تا رسیدن به موفقیت حرکت کند.
به طور معمول یک بیزینس پلن از بخشهای زیر تشکیل شده است.
خلاصه اجرای قسمتی از بیزینس پلن است که در ابتدای گزارش قرار دارد اما باید آن را در انتها نوشت چون خلاصه ای از کل برنامه است. سعی کنید در خلاصه اجرایی برای سؤالات زیر پاسخی داشته باشید.
خلاصه اجرایی یکی از قسمتهایی است که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و خیلی از افراد با خواندن این بخش تصمیم به ادامه و یا انصراف از آن را می گیرند.
شما در این قسمت از بیزینس پلن چگونگی مدیریت کسب و کار و همچنین اهدافی که در پیش گرفتهاید را به مشتریان خود معرفی میکنید. در واقع شما در این قسمت نمای کلی را از صنعتی که در آن در حال فعالیت هستید ارائه میکنید. شما در این بخش باید به دو سوال زیر پاسخ جامع و مناسبی بدهید
معمولاً این قسمت از ساختار زیر پیروی می کند
یکی از بخشهای اصلی و مهم برنامه کسب و کار شما بخش تجزیه و تحلیل بازار است. در این قسمت شما یک تجزیه و تحلیل از بازار، فضای رقابتی آن، موقعیت کسب و کار در آن را مشخص کنید. از این قسمت بیشتر برای ترغیب سرمایه گذاران و یا تایید فرضیات مالی خود استفاده می شود.
انتخاب یک بازار خوب میتواند عامل موفقیت و درآمد شما باشد همانطور که انتخاب یک بازار بد و یا انتخاب زمان نامناسبی برای ورود به یک بازار خوب می تواند کاملاً کسب و کار و تجارت شما را نابود کند.
همیشه سعی کنید بازاری را برای کسب و کار خود انتخاب کنید که مشتریان زیادی به محصولات و خدمات شما نیاز دارند، در آن فعال هستند.
شما در بخش مالی شروع میکنید به مشخص کردن الزامات بودجه ای، ارائه صورتهای مالی و از همه مهمتر شما در این بخش باید اسناد مربوط به ترازنامهها، صورت درآمد و جریان نقدی را کاملاً مشخص کنید. حتی ممکن است در این قسمت پیش بینی های مالی خود را قرار دهید.
اعدادی که در گزارشهای مالی استفاده می شوند می تواند روایتگر داستان موفقیت و یا شکست کسب و کار شما باشد.
شما در این بخش سعی دارید خواننده را متقاعد کنید که کسب و کار شما پایدار است و موفقیت مالی برای شما در پی خواهد داشت. اگر قصد ارائه برنامه کسب و کار خود به سرمایه گذاران را دارید باید توجه کنید که آنها به دنبال پاسخی برای این دو پرسش خود هستند.
پس بهتر است موارد زیر را حتماً مشخص کنید
تجزیه و تحلیلهای مالی شما به شما می گویند که آیا شغل شما ماندگاری دارد یا خیر. برای همین حداقل باید پنج گزارش و یا پیش بینی مهم را در این بخش از بیزینس پلن خود قرار دهید
در این قسمت از طرح کسب و کار خود باید استراتژیهای فروش و مدلهای درآمدی مربوط به کسب و کار خود را به همراه برنامههایی که برای تبلیغات و بازاریابی در نظر دارید اعلام کنید. در این قسمت شما مشخص کنید چه پیشنهاد منحصر به فردی برای مشتریان خود دارید. چگونه می خواهید آنها را ترغیب به خرید محصولات خود کنید.
تا به اینجا گام به گام در مسیر نوشتن یک طرح تجاری همراه شما بودیم. امیدواریم بدون پیچیدگی خاصی بیزینس پلن مربوط به کسب و کار خود را نوشته باشید.
یک طرح تجاری خوب نقشه راهی واضح و روشن است که امکان پیگیری اهداف را برای شما محیا می کند. علاوه بر این با کمک این طرح تجاری شما بر رسیدن به اهداف از پیش تعین شده متمرکز می شوید.